Cum pot configura un router wireless?

Salutare lume!
Probabil multi dintre voi v-ati lovit de aceasta problema, si cel mai probabil ati rugat sau platit pe cineva sa o faca in locul dumneavoasta ! Ei bine , prin acest tutorial , vreau sa arat mai multora cum putem realiza acest lucru! 

In primul rand cu siguranta in pachetul routerului veti gasii urmatoarel lucruri: un alimentator si un cablu UTP, FTP, STP ca in fotografia de mai jos!



In pachet veti mai gasi si un manual de utilizare respectiv ghid de instalare si bineinteles routerul propriu-zis!

I) Instalarea fizica:


Atentie! In cazul dumneavoastra este posibil ca si antenele sa necesite montarea de catre dumneavoastra! In acest caz le ve-ti gasi in pachet si vor trebuii sa le insurubati pur-si-simplu in cele 2 "filete" din spatele routerului!



 Va puteti orienta dupa schema de mai sus, asa cum voi face si eu pentru a va putea explica cat mai corect si mai bine !

Daca aveti antenele montate , puteti continua, urmand urmatorii pasi:

1) Conectati cablul din imaginea precedenta (cel UTP, FTP, STP)
in portul albastru WAN.

Atentie! Pentru conectarea cablata a unui computer (PC) la internet, v-a trebuii sa achizitionati separat unul sau mai multe cabluri de internet ca cel folosit la pasul 1. 
Conectati cablul la unul din porturile galbene ale routerului (LAN) ,iar celalalt capat al cablului la portul de internet al calculatorului (PC). 

2) Conectati mufa alimentatorului in portul "Power" al routerului si 
introduceti-l in priza.

Gata! A-ti terminat instalarea fizica! Inainte de a trece la configurarea routerului, asigurati-va ca routerul este pornit.
Acesta ar trebui sa aiba ledul Power pornit, in caz contrar apasati butonul On/Off din spatele routerului dumneavoastra sau "Power Switch". 

In functie de brand-ul si modelul routerului unele caracteristrici ar putea sa difere, inclusiv meniul de configurare al acestuia, cu care vom interactiona la "capitolul" urmator! Eu am un router TP-Link ,asadar daca aveti un alt brand de router este posibil sa apara unele diferente.

II) Configurarea routerului:
Ei bine, oameni buni, de aici in colo incepe adevarata distractie! 
Insa daca ve-ti respecta intocmai pasii de mai jos, totul v-a fii bine.

1) Deschideti un calculator sau un laptop care este conectat la reteaua locala (a routerului pe care vreti sa il configurati), deschideti un browser (ex: Google Chrome, Microsoft Edge, Mozila Firefox etc...) 
2) Tastati in bara de cautare "tplinklogin.net" / "tplinkwifi.net" / "192.168.1.1", apoi apasati "Enter", asteptati putin si ar trebui sa se deschida o pagina ca cea de mai jos.



3) Tastati username-ul si parola dumneavoastra in casutele corespunzatoare! Orice router vine cu username-ul "admin" si parola "admin" sau username-ul "1234" si parola "1234". In cazul meu este admin si admin.
4) Dati click pe "Login".


Vi se v-a deschide o fereastra ca cea de mai jos!

5) Click pe "Urmatorul"



  
Din acest moment acest articol se v-a bifurca in alte 2 articole, deoarece in functie de furnizorul de internet v-a trebuii sa selectam ce tip de conexiune folosim! 
Asadar click pe unul din link-urile de mai jos :


Daca furnizorul tau de internet nu face parte din nici un standard din cele mentionate mai sus si nu stii ce tip de conexiune foloseste furnizorul tau de internet , selecteaza Auto-Detect si contacteaza-ma pentru a te ajuta / urmareste pasii pentru ceilalti furnizori deoarece unii pasi pot fii similari.

 Sper ca v-a fost de folos acest tutorial si pana data viitoare nu uitati sa lasati un comentariu , un follow si un share!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Componentele hardware ale unui sistem de calcul

Despre retelele de calculatoare

Cum se configureaza un router Wireless - Internet de la Softex (Static IP)